BRUG training en coaching in de Zorg

header-kleinschalige-zorg-brugindezorg-foto-lucy-lambriexkleine-bol

Deze foto ademt huiselijkheid en bezig zijn met de gewone dingen van het leven. De poes mag er bij en wordt met heel veel plezier vertroeteld. Een foto als metafoor voor de mogelijkheden van kleinschalige zorg.


‘Kleinschalig wonen’ is al weer lange tijd een bekende vorm van wonen, zorgen en begeleiden. Grote afdelingen schakelden over op kleine woongroepen al dan niet binnen de muren van de eigen zorgorganisatie. Een positieve ontwikkeling, die het verlangen in zich heeft naar wonen in een huiselijke omgeving en naar meer individuele aandacht. Inmiddels zijn ook andere initiatieven genomen om kleinschalig zorg en wonen te realiseren.

Kleinschalige zorginitiatieven, zoals zorgboerderijen en Herbergiers, zijn in opmars. Zelfstandige ondernemers hebben het roer omgegooid en stellen bijvoorbeeld hun agrarisch bedrijf open voor dagbesteding. Steeds vaker kunnen mensen er ook wonen. De kleinschalige setting in combinatie met natuur, dieren en buiten zijn, biedt veel extra mogelijkheden voor de invulling van de dag en benutten van die mogelijkheden in het kader van het verblijfsdoel van de cliënt.

Binnen deze kleine initiatieven hebben medewerkers behoefte aan professionalisering. Ze concluderen, dat ze meer willen weten over bijvoorbeeld dementie en psychiatrie of over methodisch werken. Ook is de toepassing van het zorgleefplan en de vier domeinen aan de orde en zoekt men de relatie met Qurentis, het ECD dat speciaal voor zorgboerderijen is ontwikkeld.

De inspectie komt steeds vaker in deze relatief nieuwe sector op bezoek. De bevindingen corresponderen met waar de medewerkers behoefte aan hebben. Het gevolg daarvan is namelijk, dat in de zorgdossiers én in de dagelijkse praktijk, nog veel te winnen is op inhoud, continuïteit en bijvoorbeeld effectief integreren van de risicosignalering.

BRUG ondersteunt de kleinschalige zorginitiatieven op het vlak van methodisch werken, kennis over ziektebeelden, welzijn optimaal vormgeven, samenwerking met de cliënt en zijn/haar netwerk en natuurlijk ook professionele samenwerking in het team. Speciaal voor deze sector kan BRUG de trainingen ook in de avonden plannen.