‘Samen zorgen met familie’ is het tegenovergestelde van wat in de voorbeelden hierboven speelt. Daarin lekt energie weg, terwijl sámen zorgen energie spaart én zelfs oplevert. Wat maakt dat familie als ‘lastig’ ervaren wordt? Vaak is dat de zorgmedewerker, die zich aangesproken voelt, onzeker wordt. Aan de andere kant het (over)bezorgde familielid, dat bang is, dat er iets niet goed gaat. Dat verdriet heeft over de achteruitgang van haar of zijn dierbare, maar dat uit via irritatie naar het team.
Samen zorgen vanuit begrijpen en aanvoelen
In de korte training ‘Samen zorgen met familie’ werken we twee dagdelen aan het ontstaan van de ruimte die nodig is, om de beleving van familieleden te begrijpen en aan te voelen.
In dagdeel 1 gaan we naar de beleving en ervaringen van de deelnemers in relatie tot éigen ‘verlies’. Van daaruit leggen we de verbinding met herkennen van en reageren op anderen die verlies ervaren.
In dagdeel 2 wordt gebruik gemaakt van de werkvorm ‘systeemopstelling’. De deelnemers verplaatsen zich letterlijk in de beleving van cliënt en familie. Daarnaast ervaren ze wat het met hun éigen beleving doet, zich anders in het contact met cliënt en familie op te stellen.
Aan het eind van het dagdeel vertalen we de ervaringen naar concrete handvatten in de interactie met cliënt en familie.
Wat onze opdrachtgevers over ons zeggen
Samen zorgen met familie