Begeleiden in de huiskamer

Wie begeleidt in de huiskamer is vaak zorghulp, of zij-instromer. In ieder geval betreft het medewerkers zonder specifiek opleiding in het vormgeven aan welzijn, activiteiten, begeleiding en benadering van bewoners. Vaak wordt op deze medewerkers ook nog een appèl gedaan om bij te springen in de (ochtend)zorg, terwijl hun focus juist bij de bewoners ligt die ín de huiskamer zijn. Het resultaat is nogal eens, dat deze medewerkers zich onthand voelen.  Ze voelen zich héél verantwoordelijk voor wat er op de huiskamer gebeurt, maar hun kennis en vaardigheden schieten te kort.

Begeleiden in de huiskamer: houvast in de praktijk

We ontwikkelden de opleiding ‘Werkplaats voor Huiskamerkunde’. Laagdrempelig, praktisch, specifiek voor huiskamerbegeleiders. Met ingrediënten als:

  • ‘vormgeven aan de dag’
  • ‘iets maken van de maaltijden’
  • ‘uitnodigen tot bewegen’
  • en natuurlijk ook ‘omgaan met dementie en complex gedrag’.

Rond de onderwerpen ‘diëetvoeding/begeleiden bij slikproblemen’ en ‘ondersteunen bij transfers’, leveren interne deskundigen een bijdrage.

Het onderdeel ‘positioneren als huiskamerbegeleider’ draagt bij aan zelfvertrouwen en grenzen stellen aan participeren in de zorg.

Wie aan de diplomeringseisen voldoent, ontvangt ons diploma ‘Huiskamerkundige’. Varianten op de modules zijn mogelijk.

Begeleiden in de huiskamer: houvast in de praktijk
5x3 uitsnede extra beeld zorgleefplan foto lucy lambriex

Wat onze opdrachtgevers over ons zeggen

"Onze organisatie deed al zeer goede ervaringen op met De Werkplaats voor Huiskamerkunde van BRUG. Mijn collega Teamleider en ik hebben daarom voor ónze afdelingen ook voor ‘Huiskamerkunde’ gekozen. De opleiding werd op maat aangepast aan de behoefte van ónze locatie en die van ónze afdelingen. We ervaren dat als zeer positief en passend in de dynamiek van de zorg. Ook duurt de opleiding ongeveer 10 maanden, met 1 les per maand. Daardoor is er alle ruimte de opgedane kennis te laten betijen en toe te passen in de praktijk. Er is veel meer kans tot verankering ervan in de dagelijkse werkwijze."
Kim Hinssen Teamleider Proteion

Begeleiden in de huiskamer

Mail ons vrijblijvend

Dan maken we eerst telefonisch kennis om te kijken of het klikt en of we je kunnen helpen. Als dat niet zo is, dan vertellen we het ook. Je zit dus nergens aan vast.
Contactformulier
Vertel even waarom je contact met ons zoekt. Gebruik minimaal 10 karakters.
Met welke naam mogen we jou aanspreken?
We vragen om je e-mailadres, zodat we je kunnen bereiken om je vraag beantwoorden.
We vragen om je telefoonnummer, zodat we je kunnen bereiken om je vraag beantwoorden.
Vanwege de wet AVG moeten we je expliciet vragen om akkoord te gaan met ons privacybeleid.
We nemen binnen twee dagen contact met je op om een vrijblijvende belafspraak te maken. Je ontvangt zelf automatisch een kopie van je bericht.